EDM

Wijn bewaren

Elke wijnliefhebber droomt van een goed gevulde wijnkelder, waar kostbare pareltjes wachten op het moment dat ze ontkurkt worden. Wijn bewaren vraagt enige kennis en vooral tijd, maar kan - indien goed uitgevoerd - ervoor zorgen dat een wijn nog lekkerder wordt. 

Welke wijn bewaren? 

Het overgrote deel van alle wijnen zijn op hun beste als ze binnen de twee jaar gedronken worden, maar sommige wijnen worden beter nadat ze nog enkele jaren konden verder rijpen. Smaken worden complexer, tannines worden zachter. Of je een wijn nu wel of niet kan bewaren, hangt af van de combinatie van zuren, alcohol, suiker en tannine. Over het algemeen zijn er meer rode wijnen met bewaarpotentieel dan witte, omdat witte wijn gevoeliger is voor zuurstof. 

Heb je meerdere flessen van een bepaalde wijn (met bewaarpotentieel)? Dan kan het interessant zijn om elk jaar een fles te proeven en de evolutie te ontdekken!

Wat gebeurt er tijdens het bewaren? 

Een fles bevat (meestal) 75 cl wijn, maar ook een beetje zuurstof. Er zijn bepaalde stoffen in wijn die met die zuurstof gaan reageren, en zo van smaak of textuur veranderen. Tannines worden iets zachter, smaken worden complexer. Een te grote hoeveelheid zuurstof zou de wijn doen oxideren, of slecht worden. Denk maar aan een fles wijn die al enkele dagen open staat en z'n smaak is verloren. 

Hoe wijn bewaren?

Wil je zelf wijn bewaren? Houd dan rekening met volgende zaken: 

Licht

Licht in het algemeen, maar vooral zonlicht, hebben een slechte invloed op wijn. Het is dan ook niet voor niets dat heel wat flessen van donkergekleurd glas zijn gemaakt. Probeer je voorraad wijn dus te bewaren in een ruimte waar zo weinig mogelijk licht aanwezig is. 

Vochtigheid

Een omgeving die heel droog is, zou ervoor kunnen zorgen dat de kurk uitdroogt en zuurstof kan doorlaten. Die zuurstof heeft dan weer een slechte invloed op de wijn. De ideale luchtvochtigheid bedraagt tussen 50% en 70%. 

Temperatuur

Een ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt rond de 10°C à 13°C, en schommelt best zo weinig mogelijk. Een wijn die bij een iets lagere of hogere temperatuur rijpt zal niet meteen slecht worden, maar zal zich wel in mindere mate ontwikkelen. 

Positie

Het is belangrijk dat de kurk niet uitdroogt, want een uitgedroogde kurk laat zuurstof door die de wijn zou schaden. Door de fles liggend te bewaren, blijft de kurk in contact met de wijn, wat ervoor zorgt dat die niet zal uitdrogen en dus niet poreus wordt. 

Bij Entre-Deux-Monts zijn de Molenberg Prestige, Chardonnay en Mon Rouge wijnen die nog enkele jaren zouden kunnen verder evolueren mits ze goed bewaard worden. 

 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×