Een unieke kijk op

De wijngaard

Entre-Deux-Monts, tussen Rodeberg en Zwarteberg

De twee bergen

De naamgeving van ons wijndomein is een weerspiegeling van het indrukwekkende landschap waar we deel van uitmaken. Je vindt ons recht in het hart van Heuvelland, namelijk op de heuvelkam tussen de Rodeberg en de Zwarteberg

Entre-Deux-Monts, een Franse naam voor een Belgisch wijngoed dat letterlijk flirt met de Franse landsgrens. Moet het gezegd worden dat we onze stille ambitie om even onbetwistbaar te worden als de topwijnen van Frankrijk – het wijnland bij uitstek – niet onder stoelen of banken wensen te steken?

“Ik woon heel dichtbij maar telkens ik Heuvelland binnenkom denk ik nog altijd bij mezelf: wat is dit toch een prachtige streek!” Nele Callens

Ons wijndomein ligt niet enkel op een snijlijn tussen twee circa 150m hoge heuvels. Het ligt ook pal op de grens met Frankrijk. De hellingen waarop onze wijngaarden gelegen zijn, bevinden zich bovendien ook nog eens exact op de grens tussen het Leie- en IJzerbekken. Die grillige grens is ook ondergronds waarneembaar. Het is namelijk de plaats waar het Noordelijke zandleemgebied overgaat in het Zuidelijke leemgebied. 

België is een opkomend wijnproducerend land vergeleken met buurlanden zoals Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Dit evenals voorgaande factoren zorgen voor een behoorlijk spanningsveld. Entre-Deux-… zou je dus best ook kunnen aanvullen met een term naar believen. Wat dacht je van Entre-Deux-Pays of Entre-Deux-Rivières? 

Het jaar door werk in de wijngaard

“Minder bekend is dat de zuidelijke heuvelflank van Entre-Deux-Monts ook de plaats is waar de Douvevallei start.” Martin Bacquaert

De Douvevallei die net over de grens met Frankrijk ontspringt op de Zwarteberg vormt een fysieke landsgrens en dit op slechts een 100-tal meter van onze wijngaard. Het spreekt voor zich dat de meanderende Douve een heel waardevolle ecologische rol speelt in haar stroomgebied, waar ons wijndomein ook deel van uitmaakt.

“Internationaal worden we gecatalogeerd als een cool climate wijndomein. Dit type wijnen wordt hoofdzakelijk in noordelijke streken geproduceerd. Ze zijn minder krachtig in alcohol dan zuidelijke wijnen en bieden meer fraîcheur en verfijning.” Martin Bacquaert

Heuvellandse terroir

Heuvellandse terroir

Op onze Heuvellandse hellingen zijn eeuwenoude ijzerzandsteen en silex heel belangrijk. Deze steenformaties, in combinatie met een zandleembodem, zorgen bovendien voor een goede drainage. Het is de specifieke samenstelling van de bodem die zorgt voor de typiciteit van Heuvellandse wijnen. 

De terroir van grootvader Jean blijkt dus uitermate geschikt om wijnen te produceren die aansluiten bij het microklimaat van de streek. Hun elegant, evenwichtig en sappig karakter is mooi in balans met het alcoholgehalte. Dit resulteert in een hoge verteerbaarheid en drinkbaarheid.

De bodem, de bergen en de zee zijn met andere woorden cruciale factoren om onze druivensoorten zo goed mogelijk te laten afrijpen. In combinatie met het koele klimaat kunnen ze dit heel laat, zelfs tot in oktober.

"Het Heuvellandse terroir geeft ons frisse en elegante wijnen waar we trots op zijn. We streven niet naar het nabootsen van andere topwijnen, maar het op de kaart zetten van Heuvelland als eigen wijnstreek met zijn eigen stijl." Nele Callens

Koel klimaat

Entre les montagnes et la mer, tussen de bergen en de zee profiteren onze druiven van een gematigd koel klimaat. De ligging van Heuvelland met invloed van de Noordzee vormt op die manier een perfect microklimaat voor onze wijnen, waardoor de druiven traag kunnen afrijpen. Het is niet voor niets dat Heuvelland weleens het kleine Toscane van het Noorden wordt genoemd. De nabijheid van de Noordzee zorgt ervoor dat de gematigde zeelucht de grote temperatuurschommelingen tempert. Op die manier zijn de Heuvellandse wijngaarden van nature beter beschermd tegen lentevorst en te hoge temperaturen. 

"Mensen denken vaak dat goede wijnen enkel gemaakt kunnen worden in een overwegend warm gebied. Dat cliché wil ik graag de wereld uit helpen.” Martin Bacquaert

The humble pride of crafting premium wines in this unique cool climate

Respect voor de natuur

We dragen duurzaamheid hoog in het vaandel en hanteren hierbij een 360° model. We berekenen jaarlijks onze ecologische voetafdruk en maken via een actieplan effectief werk van zaken die nog geoptimaliseerd kunnen worden, en dit in alle geledingen van ons bedrijf. Wat betreft productie zijn we zo in het verleden aan de slag gegaan met lichtere flessen en verpakkingen van gerecycleerd karton. Daarnaast realiseerden we infrastructurele ingrepen zoals de installatie van zonnepanelen, het hergebruik van regenwater en doorgedreven isolatie van onze gebouwen. 

“Vanuit mijn voorliefde voor de levende wetenschappen koos ik voor de studies bio-ingenieur en niet voor industrieel of burgerlijk ingenieur. Ik heb groene vingers en ben geïnteresseerd in alles wat met planten, bodem of klimaat te maken heeft.” Martin Bacquaert

In de wijngaard zelf vermijden we het gebruik van herbiciden en insecticiden. Het onkruid rond de wijnranken wordt mechanisch verwijderd, het snoeiafval verhakseld. De volledige wijngaard werd bovendien met gras ingezaaid om zo erosie tegen te gaan en meer koolstof in de grond vast te houden. Het aantal ingrepen op de wijnvelden houden we bewust zo klein mogelijk, vandaar dat het schoffelen en het maaien bijvoorbeeld gecombineerd worden.

Om de biodiversiteit te stimuleren kozen we voor de aanleg van gras in de wijngaarden en van ettelijke kilometers hagen en houtkanten aan de rand ervan. Op die manier hopen we de lokale fauna en flora in evenwicht te houden. Dat komt de natuurlijke predatoren ten goede. De houten kastjes die we installeerden voor torenvalken behoeden er ons op een organische wijze voor dat rijpe druiven opgegeten worden door kleine vogels.

“Ik wil de natuur zoveel mogelijk zijn gang laten gaan. De aanplanting van streekeigen hagen en heggen past ook volledig in die filosofie.” Martin Bacquaert

Zelf de EDM-beleving ervaren? Vind hier welk soort bezoek jou een ontspannende dag kan bezorgen, of contacteer ons voor een bezoek op maat.

Wijndomein Entre-Deux-Monts

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×