EDM

Stage bij Entre-Deux-Monts

Mijn naam is Pauline en tijdens de maand juni van 2023 deed ik mijn stage bij Entre-Deux-Monts. Hoe ben ik hier terecht gekomen kan je je wel afvragen…

Mijn passie voor wijn is begonnen toen ik 16 was. Het was pas zomervakantie en toch verveelde ik mij al een beetje. Mijn ouders vroegen daarbij of ik geen zin had om mee te gaan naar een wijndegustatie met Zuid-Afrikaanse wijnen. Aangekomen op de degustatie ging er een nieuwe wereld voor mij open. De verschillende wijnboeren, druiven, stijlen van wijn… Kortom, enorm interessant en de vonk was overgeslagen.

Enkele weken later ging ik effectief op reis naar Zuid-Afrika. Opnieuw hebben we enkele wijnboeren bezocht, maar ook wijnboeren die ik enkele weken eerder had gezien op de wijn degustatie. Het was fijn om het hele gebeuren achter de fles wijn te ontdekken en daarbij de passie van de wijnboer te beleven. Tijdens mijn bezoek aan Zuid-Afrika heb ik onder meer Rickety Bridge, Glenwood, Muratie, Constantia Glen en nog vele andere wijnhuizen bezocht. Wijnen met verschillende assemblages die ik nog niet geproefd had, maar daarbij ook wijnen leren combineren met bepaalde gerechten doordat Zuid-Afrika ook hoogstaand is op culinair vlak. Hierbij wil ik ook benadrukken dat Zuid-Afrika zeer vooruitstrevend is op vlak van wijntoerisme. Alhoewel Entre-Deux-Monts een uitgebreid aanbod heeft in toeristische activiteiten heb ik toch nog mee kunnen bouwen aan nieuwe, toekomstige belevingen die het wijntoerisme bij Entre-Deux-Monts naar een hoger niveau kunnen tillen.

Na mijn studies toerisme- en recreatiemanagement wilde ik mij meer verdiepen in het wijn maken en proeven maar ook het wijn-toeristisch aspect. Hiervoor ben ik aan de slag gegaan bij de perfect opleiding: WINTOUR - een internationale master in wijntoerisme en innovatie. Het eerste semester gaat door in Tarragona (Spanje) het tweede semester vindt plaats in Bordeaux (Frankrijk) en het laatste semester gaat door in Porto (Portugal). Hierbij leer je meer over hoe de verschillende soorten wijn gemaakt worden en de verscheidene methodes die hierbij gebruikt kunnen worden. Bij Entre-Deux-Monts verkiezen ze de ‘méthode traditionnelle’ voor de mousserende wijnen. Wist je dat de productie bij Entre-Deux-Monts voor 2/3 bestaat uit mousserende wijn? Daarnaast zijn er enkele stages die volbracht moeten worden zoals de wijn-toeristische stage, die ik hier nu doe bij Entre-Deux-Monts. De volgende stage is een wijn-maak stage die ik zal doorbrengen bij Château Guiraud in Sauternes, Frankrijk.

Tijdens mijn stage hier in Entre-Deux-Monts heb ik zeer veel bijgeleerd in alle aspecten van de wijnbouw, dit doordat ik verschillende dingen mocht doen: een helpende hand in de wijnwinkel, gidstoeren waarvan ik enkele zelf heb gegidst, degustaties verzorgen, enzovoort. Daarnaast heb ik achter de schermen de website nog wat meer op punt helpen zetten, enkele oenotoeristische activiteiten uitgewerkt, meegeholpen met de marketing en last but not least een handje toegestoken in de productieruimte door gyropaletten te vullen en flessen te etiketteren.

Zoals je kan zien een zeer verscheidene stage waarbij ik heel veel bijgeleerd heb. Daarbij is het Entre-Deux-Monts team zeer vriendelijk en behulpzaam, en ik kijk met veel plezier uit naar de toekomst.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×