EDM

Dosage: hoeveel suiker zit er in wijn?

De laatste stap bij het maken van een mousserende wijn volgens de Méthode Traditionnelle omvat het toevoegen van de liqueur d'expédition. Het gaat hierbij om een mengsel van wijn en suiker. Het suikergehalte van de liqueur d'expédition bepaalt ook hoe droog of hoe zoet de mousserende wijn uiteindelijk zal smaken! Hoeveel suiker de wijn juist bevat, wordt uitgedrukt in gram restsuiker (RS) per liter wijn. Hieronder lees je de verschillende categoriën van mousserende wijn, op basis van hun suikergehalte: 

 

  • Doux: meer dan 50 gram restsuiker per liter
  • Demi-sec: tussen 32 en 50 gram restsuiker per liter
  • Sec: tussen 17 en 32 gram restsuiker per liter
  • Extra Dry: tussen 12 en 17 gram restsuiker per liter
  • Brut: tussen 6 en 12 gram restsuiker per liter
  • Extra Brut: tussen 0 en 6 gram restsuiker per liter
  • Brut Nature: tussen 0 en 3 gram restsuiker per liter

De mousserende wijnen van Entre-Deux-Monts zijn allemaal Brut, met 8 gram restsuiker per liter. Enkel het Zientje is iets zoeter, en bevat 17 gram restsuiker per liter. 

Het valt je misschien op dat 'sec', wat 'droog' betekent, één van de zoetere versies van een mousserende wijn is. Vroeger waren zoete smaken populairder, en kreeg de wijn met het (toen) laagste suikergehalte de naam 'sec'. In de 20e eeuw gaven mensen de voorkeur aan wijn met een lager suikergehalte. De naam 'brut' werd uitgevonden om wijnen met een lager suikergehalte dan 'sec' aan te duiden, wat ondertussen nog steeds de meest populaire wijnen zijn. 

Bij een Brut Nature gaat het om een wijn waar geen suiker werd toegevoegd aan de liqueur d'expédition (zie blog over de 'methode traditionelle'). Toch is het toegestaan dat de wijn tot 3 gram restsuiker per liter kan bevatten, omdat de wijn van nature nog wat restsuiker kan bevatten vanuit de eerdere gistingen. 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×