Elise Dewaele

Wat is Méthode Traditionnelle?

Op een fles mousserende wijn lees je vaak de term ‘Méthode Traditionnelle’. Wat houdt dat precies in, en hoe komt een mousserende wijn aan zijn bubbels? Onder meer Champagne, Cava en ook onze Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn worden volgens de Méthode Traditionnelle gemaakt. Eigen voorbeelden hiervan zijn de Wiscoutre, Wiscoutre Rosé, Bacquaert Brut en Zientje.

 

De basis

In eerste instantie worden de geoogste druiven geperst en gegist in inox tanks of op houten vaten. Het resultaat van die eerste gisting is een stille wijn. Méthode Traditionnelle houdt in dat ook nog een tweede gisting plaatsvindt, ditmaal op de fles. Het is bij die tweede gisting dat het proces van een mousserende wijn op gang wordt gezet.

 

Liqueur de tirage

 

Tijdens de tweede gisting worden bubbels gevormd. Bij de stille wijn wordt de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker, toegevoegd. De gist zet de suiker om in kooldioxide, en die kan niet uit de fles ontsnappen. Het is hierdoor dat een mousserende wijn (die volgens de Méthode Traditionnelle gemaakt is) bubbels bevat. De periode dat de wijn met de gistcellen rust en rijpt, heet ‘sur lie’. Hoe langer een fles ‘sur lie’ ligt te rijpen, hoe verfijnder de mousse en complexer de smaken worden.

 

Remuage

Nadat de flessen een aantal maanden hebben gerust, zijn de gistcellen geleidelijk aan naar de bodem van de fles gezakt. Om de gistresten eruit te krijgen, worden ze eerst naar de hals geleid. Vroeger werden de flessen in een pupitre, een houten rek, geplaatst voor de remuage.  Elke dag wordt de fles door een remueur een kwartslag gedraaid, en iets verticaler gezet. Na ongeveer 60 dagen stond de fles volledig verticaal, met het volledige bezinksel in de hals. Tegenwoordig is dit proces gemoderniseerd, en worden de flessen in grote aantallen in gyro-palletten geplaatst. Deze machinale pupitre zorgt ervoor dat de flessen op vaste tijdstippen draaien en in de juiste positie worden gezet. Op die manier kan het bezinksel in slechts 6 dagen naar de hals geleid worden.

Pupitre vs gyropallet (Foto 1: Flickr)

Dégorgement

Om het bezinksel uit de hals te krijgen, wordt de fles gedégorgeerd. Letterlijke vertaling: onthalsd. De hals wordt bevroren waardoor het bezinksel een vaste bevroren prop wordt. Op dit moment wordt de kroonkurk verwijderd, en zorgt de opgebouwde druk in de fles ervoor dat de bevroren prop uit de fles schiet. De wijn bevat hierdoor geen gistresten meer en is bijna drinkklaar.

Dégorgement

Liqueur d’expédition

Tijdens de dégorgement is het mogelijk dat samen met de gistprop ook een beetje wijn uit de fles wordt geschoten. Elke fles wordt tot 75 cl gevuld met de liqueur d’expédition: een mengsel van wijn en een bepaalde hoeveelheid suiker. In tegenstelling tot de suiker in de liqueur de tirage, blijven deze suikers wél in de fles en bepalen ze de zoetheid van de mousserende wijn. Lees meer over de verschillende suikergehaltes in het artikel over dosage.

Onze wijnen

Bij Entre-Deux-Monts worden alle mousserende wijnen volgens de Méthode Traditionelle gemaakt. Ontdek ze hier!

Zelf de EDM-beleving ervaren? Vind hier welk soort bezoek jou een ontspannende dag kan bezorgen, of contacteer ons voor een bezoek op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×