nb1

24
jan
Wiscoutre rosé en Pinot Noir 2016 beschikbaar!
20
nov
Zilveren Medaille Bacquaert Brut
21
sept
Wiscoutre en Bacquaert Brut
10
feb
Reportage over wijnmaker Martin Bacquaert.

wijnton

Heerlijke wijn, lage klimaatimpact

Wat is er gezelliger dan samen met uw vrienden en familie te genieten van een heerlijk glas wijn? Met de wijnen van Entre-Deux-Monts kan u des te meer genieten: ze zijn lokaal, kleinschalig en milieuvriendelijk geproduceerd! En niet te vergeten, de wijnen zijn uiterst lekker!

Het domein houdt in het algemeen van een milieuvriendelijke aanpak. De volledige wijngaard is namelijk met gras ingezaaid tegen de erosie, 5 kilometer streekeigen hagen en houtkanten werd aangeplant ter bevordering van de biodiversiteit en één hectare hoogstammige appelbomen werden aangeplant.

Het wijndomein Entre-Deux-Monts wou hierin nog verder gaan en nam het initiatief om als eerste wijnproducent in de Benelux, zijn impact op de klimaatverandering concreet te verminderen. Entre-Deux-Monts werd op die manier laureaat van de innovatiewedstrijd 2012 van het Innovatiesteunpunt. De berekeningen werden geverifieerd en goedgekeurd door het onafhankelijk orgaan Ecolife uit Leuven. Op die manier maakt Entre-Deux-Monts op een duurzame manier wijn en kan men spreken van 'Sustainable Winegrowing'. Het verplicht zich ieder jaar opnieuw om de ecologische voetafdruk te verminderen.

 

Het volledige proces verloopt continu verder via volgende stappen:

1) Nulmeting: voor het jaar 2011 werd voor het eerst in kaart gebracht hoeveel broeikasgassen Entre-Deux-Monts in totaliteit uitstoot. Dit heet de ‘carbon footprint’. Hierbij werd geen moeite gespaard: wijnbouwer Martin Bacquaert zorgde voor gedetailleerde data en gepassioneerd wijnliefhebber Brecht Vanhecke voor de berekeningen.

2) Verificatie: Ecolife vzw uit Leuven inspecteerde in 2012 als onafhankelijke derde partij de nulmeting. De gebruikte methodes, de berekeningen en resultaten werden nauwgezet nagekeken en correct bevonden. Stijn Bruers van Ecolife: “Het is lovenswaardig dat Entre-Deux-Monts vrijwillig en zo uitgebreid zijn uitstoot van broeikasgassen berekent. Hopelijk werkt dit uitstekend voorbeeld inspirerend voor andere KMO’s.”

3) Reductie: Entre-Deux-Monts nam ondertussen reeds een aantal maatregelen om zijn carbon footprint te verminderen nl. gerecycleerde wijndozen, verregaande isolatie van de wijnkelder en gebruik van lichtere flessen voor de mousserende wijnen. De productie van glas vraagt immers veel energie (ook al wordt veel gerecycleerd glas gebruikt voor de Entre-Deux-Monts-flessen).

4) Opvolging: voor het jaar 2012 wordt de carbon footprint opnieuw berekend. Hierbij wordt vergeleken welke vorderingen Entre-Deux-Monts maakte ten opzichte van de nulmeting in 2011. De volgende jaren wordt de berekening verder overgedaan, zodat verbeteringen na de genomen maatregelen steeds geëvalueerd kunnen worden.

Wenst u nog meer info hieromrent, klik dan op vraag & antwoord.